Byskevästen


Unik flugfiskeväst i renskinn


Byskevästen är speciellt framtagen för det tuffa laxfisket i Byskeälven där det ofta krävs djup vadning. Västen är lätt och vikten ligger högt centrerad, vilket gör att man knappt märker att man har den på sig. Detta gäller förvånansvärt nog också om man packar tungt i alla fickor. Man bibehåller full rörlighet i västen vid både en- och tvåhands flugfiske. Västen är tillverkad i mjukt renskinn som med tiden får en mörkare yta. Särskilt efter exponering för regnväder så mörknar västen. Västen tål alla tänkbara väderlekar men är inte vattentät. Det går utmärkt att få västen anpassad efter säskilda önskemål. De västar jag tillverkat och sålt under 2011 är i stort sett identiska med de jag gör idag.

Bekväm och funktionell

Västens passform ställer man in genom att reglera höjden på bröstfickorna samt längden på sidoremmarna och bröstremmen. Bröstfickorna är ordentligt tilltagna för till exempel olika flugaskar. På både in- och utsida av bröstfickorna finns ytterligare fickor. Samtliga fickor har dragkedjor av hög kvalitet. På framsidan av vardera bröstfickan finns kardborrefästen för tillbehörsmontering. Det medföljer för ena fickan ett fäste där man kan montera vertygshållare, pin-on-reel och andra tillbehör. En enkel torkplatta av konstpäls medföljer på den andra fickan. Bakdelen av västen är löstagbar på enklaste sätt. Den består av en stor ficka som rymmer en regnjacka eller motsvarande, och en tunnare ficka på baksidan.

Gravering

Västens baksida och även framsidan av bröstfickorna lämpar sig för gravering av namn eller fiskemotiv. Det går också att sy fast märken eller använda kardborrefästena för att sätta fast till exempel namnskyltar eller logotyper. Bilden till vänster visar specialdesignade hållare för krokbryne, ficklampa och kroklossare.

Specifikationer

Material: Naturgarvat renskinn
Vikt: 580-620 gram (beroende på skinnets tjocklek)
Mått frontfickor ( H x B x D, mm): 200 x 145 x 35
Mått ryggficka ( H x B x D, mm): 220 x 300 x 50
Antal ytter- och innerfickor: 3+2
Nitar: Förkromad mässing
D-ringar: Rostfritt stål
Dragkedjor: Plast

Historik och utveckling

Västen har genomgått mindre funktionella justeringar de senaste åren men jag har i stort sett bibehållit originaldesignen. Denna bild ger en fingervisning om hur västen åldras. Den mittersta västen är ny och har aldrig använts. Den vänstra västen är min egen som jag tillverkat och fiskat med under 2010. Den tredje västen är från 2009 och den har använts under c:a 150 fiskedygn. Det är 13 år sedan jag tillverkade mina första flugfiskevästar. En av dessa ser du på flugfiskaren på fyra av bilderna lite längre ner. Det är också denna som samme flugfiskare använder i filmen Laxsommar vid Byskeälven.

Försäljning

Kontaktuppgifter finns i sidfoten samt på förstasidan.